Skip to main content

Voeten zijn de fundering van ons lichaam en spelen een cruciale rol in onze algehele welzijn. Ze dragen ons gewicht, laten ons lopen, rennen en springen, maar toch besteden we vaak te weinig aandacht aan de gezondheid van onze voeten. Onderschat nooit de impact van voetproblemen; ze kunnen leiden tot een scala aan lichamelijke klachten.

Inhoudsopgave:

 • De gevolgen van voetproblemen
 • Pijn en beperking 
 • Verkeerde lichaamshouding
 • Verandering van looppatroon
 • Tips om voetproblemen te voorkomen
 • Draag goede schoenen
  • Waarom Barefoot schoenen?
 • Regelmatige voetoefeningen
 • Voetonderzoek
 • Hygiëne
 • Workshop door Rob, specialistische fysiotherapeut
 • Veelgestelde Vragen over Voetgezondheid

Mijn eerste kennismaking met de impact van voetblessures op ons algemeen welzijn vond plaats tijdens mijn opleiding Mylogenics Advance bij Overload Worldwide. De onthullingen over hoe belangrijk onze voetgezondheid verbonden is met onze algehele fysieke toestand, waren voor mij een eye-opener. Het werd duidelijk dat de voeten, die vaak over het hoofd worden gezien als het aankomt op zorg en aandacht, eigenlijk de fundamenten zijn waarop ons lichaam bouwt.

Marcel De Blessure Specialist en Rob De Gangmakerij

Tijdens de assessments en pijn-diagnoses die volgden, constateerde ik herhaaldelijk dat een verkeerde voetstand bij veel cliënten ten grondslag lag aan hun lichamelijke klachten. Deze ontdekking triggerde bij mij de motivatie om dieper in de materie te duiken en meer te leren over hoe we door aanpassingen en preventieve maatregelen een groot verschil kunnen maken in ons dagelijks welzijn. 

In de praktijk betekent dit dat we bewust moeten zijn van ons looppatroon, de manier waarop we onze voeten gebruiken en welk schoeisel we dragen. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig stretching en mobiliteitsoefeningen te doen voor onze voeten, zodat ze flexibel en sterk blijven. 

De gevolgen van voetproblemen

Voetproblemen kunnen leiden tot pijn en ongemak, en kunnen zelfs invloed hebben op je loophouding. Hierdoor kan er een compenserende houding ontstaan die belastend is voor andere lichaamsdelen zoals je enkels, knieën, heupen en rug.

Pijn en beperking 

De meest directe invloed van voetproblemen is pijn. Deze pijn kan het moeilijker maken om dagelijkse activiteiten uit te voeren en kan zelfs leiden tot chronische pijnklachten.

Verkeerde lichaamshouding

Voetproblemen kunnen ertoe leiden dat je je lichaamshouding onbewust aanpast om de pijn te vermijden. Deze slechte houding kan leiden tot spanning en pijn in andere gebieden, zoals de onderrug en de nek.

Verandering van looppatroon

Een verkeerde loophole kan ook gevolgen hebben voor je knieën en heupen. Dit kan leiden tot slijtage en zelfs tot artritis op langere termijn.

Tips om voetproblemen te voorkomen

Preventie is cruciaal als het gaat om het behoud van gezonde voeten en het vermijden van de daarmee samenhangende lichamelijke klachten. Hier zijn enkele tips:

Draag goede schoenen

Maak keuze van schoenen met zorg. De merken van de winkel Barefoot & More biedt schoenen die ontworpen zijn om je voeten meer vrijheid te geven en de natuurlijke loopbeweging te ondersteunen. Hierdoor kunnen je voeten sterker en gezonder worden, wat weer een positieve impact heeft op de rest van je lichaam.

Waarom de schoenen van Barefoot?

 • Natuurlijke pasvorm: Deze schoenen passen zich aan de natuurlijke vorm van je voeten aan, waardoor je tenen meer ruimte hebben om te bewegen.
 • Dunne zolen: Ze bieden bescherming zonder een dikke buffer, wat betekent dat je een beter gevoel hebt met de grond onder je voeten.
 • Flexibiliteit: Deze schoenen zijn flexibel, waardoor je voeten en enkels natuurlijke bewegingen kunnen uitvoeren bij elke stap.
VivoBarefoot_de_blessure_specialist

Regelmatige voetoefeningen

Net als elk ander deel van je lichaam, hebben je voeten ook oefeningen nodig om sterk te blijven. Eenvoudige oefeningen, zoals het afwisselend optillen van je grote tenen terwijl de andere tenen op de grond blijven, kunnen helpen om de spieren in je voeten te versterken en flexibeler te maken.

Voetonderzoek

Bezoek regelmatig een podotherapeut of gespecialiseerde fysiotherapeut  voor een professionele evaluatie van je voeten. Zij kunnen eventuele problemen vroegtijdig opsporen en behandelen.

Hygiëne 

Een goede voethygiëne is essentieel. Was je voeten dagelijks, droog ze goed af, vooral tussen de tenen en zorg voor schone sokken om infecties te voorkomen.

Voeten zijn makkelijk te negeren totdat ze pijn doen, maar door proactief te zorgen voor je voeten, kun je een domino-effect van lichamelijke klachten voorkomen. Denk bij het kiezen van schoenen niet alleen aan de stijl, maar ook aan de steun en comfort die ze bieden. Met de juiste zorg en aandacht kunnen je voeten je sterk en pijnvrij houden door alle fasen van het leven.

Workshop door Rob, specialistische fysiotherapeut

Rob_de_gangmakerij

Rob, de eigenaar en fysiotherapeut van De Gangmakerij, heeft zich volledig gewijd aan het welzijn van zijn cliënten. Met een passie voor beweging en een diepgaande kennis van het menselijk lichaam, biedt hij een breed scala aan therapieën gericht op het bevorderen van fysieke gezondheid en het voorkomen van blessures. Rob’s benadering is persoonlijk en holistisch; hij kijkt verder dan de symptomen en zoekt naar de onderliggende oorzaken van problemen om effectieve, op maat gemaakte behandelplannen te ontwikkelen.

Onlangs heb ik een workshop bijgewoond in de Barefoot winkel in Arnhem. Rob, bekend om zijn expertise op het gebied van voetklachten en blessurepreventie, heeft tijdens deze sessie zijn kennis gedeeld over het belang van goede voetgezondheid. Hij benadrukte hoe essentieel het is om de juiste schoenen te dragen voor zowel dagelijks gebruik als specifieke activiteiten, om potentiële voetproblemen te voorkomen. 

Speciale aandacht ging uit naar de schoenen van Barefoot. Deze zijn ontworpen om natuurlijke voetbewegingen te ondersteunen en bieden daarmee een unieke combinatie van comfort en bescherming tegen blessures.

Barefoot and more

Rob’s inzichten waren een waardevolle aanvulling op de workshop, waardoor de deelnemers met praktische tips en een beter begrip van voetgezondheid huiswaarts keerden.

In dit artikel hebben we besproken hoe we onze voeten kunnen verzorgen en problemen kunnen voorkomen, maar er is natuurlijk nog veel meer te leren over dit onderwerp. Blijf dus op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en adviezen op het gebied van voetverzorging en blijf je voeten de aandacht geven die ze verdienen. Je zult zien dat dit een positief effect zal hebben op je algehele gezondheid en welzijn. 

Veelgestelde Vragen over Voetgezondheid

1. Waarom is goede voetverzorging belangrijk?

Goede voetverzorging is essentieel omdat onze voeten de basis vormen voor ons hele lichaam. Ze dragen ons gewicht, helpen ons bij het bewegen en kunnen onze algehele gezondheid en welzijn beïnvloeden. Door ze goed te verzorgen, kunnen we voetproblemen voorkomen die anders tot pijn en ongemak kunnen leiden.

2. Hoe kies ik de juiste schoenen?

Bij het kiezen van de juiste schoenen is het belangrijk om zowel stijl, ondersteuning als comfort in overweging te nemen. Zoek naar schoenen die goed passen, genoeg ruimte bieden voor je tenen en voldoende steun geven aan je voetboog en hiel. De schoenen merken van Barefoot zijn een goede optie vanwege hun natuurlijke pasvorm en flexibiliteit.

3. Wat kan ik doen om voetproblemen te voorkomen?

Preventieve maatregelen omvatten het dragen van de juiste schoenen, het regelmatig uitvoeren van voetoefeningen, het handhaven van een goede voethygiëne, en het bezoeken van een podotherapeut voor een professionele evaluatie. Dit kan helpen potentiële problemen vroeg te identificeren en aan te pakken.

4. Wat zijn enkele eenvoudige voetoefeningen die ik kan doen?

Eenvoudige voetoefeningen omvatten het rollen van je voet over een tennisbal om spanning te verlichten, het spreiden en krullen van je tenen, en het optillen van voorwerpen met je tenen om de spieren te versterken. Deze oefeningen kunnen helpen je voeten flexibeler en sterker te maken.

5. Wanneer moet ik een professional raadplegen voor mijn voetproblemen?

Als je aanhoudende pijn, ongemak, of andere problemen met je voeten ervaart, is het tijd om een professional zoals een podotherapeut of gespecialiseerde fysiotherapeut of uiteraard De Blessure Specialist te raadplegen. Zij kunnen een grondige evaluatie uitvoeren, de onderliggende oorzaak van je problemen identificeren en een passend behandelplan opstellen.

Close Menu

De Blessurespecialist
Werfweg 1 – nr. 22
8243PG, Lelystad – Bedrijventerrein Noordersluis