Skip to main content

Bekkenbodemklachten en rugklachten zijn veelvoorkomende problemen bij zowel mannen als vrouwen. Bekkenbodemklachten zijn klachten die zich voordoen in het gebied tussen het schaambeen en het staartbeen en rugklachten zijn klachten die zich voordoen in de rug. Hoewel het twee verschillende problemen lijken te zijn, kunnen ze wel met elkaar in verband staan.

Inhoudsopgave:

  • Inleiding
  • Wat is de bekkenbodemklachten
  • Rugklachten
  • De iliopsoas-spier 
  • Mylogenics methodiek
  • Conclusie

Wat is de bekkenbodemklachten

De bekkenbodem is een groep spieren die zich aan de onderkant van het bekken bevindt. Deze spieren ondersteunen de organen in het bekken, zoals de blaas, de baarmoeder en de darmen. Daarnaast spelen de bekkenbodemspieren ook een belangrijke rol bij het plassen, de stoelgang en seksuele activiteit.

Bij bekkenbodemklachten kan er sprake zijn van een verstoorde functie van de bekkenbodemspieren. Dit kan leiden tot problemen als incontinentie, moeite met plassen of ontlasting, pijn tijdens het vrijen en een verzwakte bekkenbodem.

bekkenbodemklachten en rugklachten

Rugklachten

Rugklachten daarentegen kunnen zich op verschillende oorzaken in de rug voordoen, zoals in de onderrug, de bovenrug of de nek. Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een verkeerde houding, overbelasting of een blessure. Bij rugklachten kan er sprake zijn van pijn, stijfheid, verminderde beweeglijkheid en uitstraling naar andere delen van het lichaam.

Hoewel bekkenbodemklachten en rugklachten op zichzelf staande problemen lijken te zijn, kunnen ze ook met elkaar in verband staan. Een veelvoorkomende oorzaak van rugklachten is namelijk een verhoogde spanning in de bekkenbodemspieren. Dit kan komen doordat de bekkenbodemspieren bijvoorbeeld te gespannen zijn of juist te zwak, waardoor de rugspieren overbelast worden.

Om bekkenbodemklachten en rugklachten te behandelen is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen. De oorzaak van deze klachten is vaak gerelateerd aan de bilspieren en heupen, maar er is ook een spier die vaak over het hoofd wordt gezien en dat is de iliopsoas-spier.

De iliopsoas-spier 

De iliopsoas-spier is een belangrijke spier in het menselijk lichaam die zich bevindt in de heupregio. Deze spier wordt gevormd door twee spieren, namelijk de iliacus en de psoas major. De iliacus-spier begint bij de binnenkant van het bekken en de psoas major-spier begint bij de wervelkolom. De spieren komen samen en hechten zich vast aan het bovenste deel van het dijbeen.

De iliopsoas-spier is verantwoordelijk voor het buigen van de heup en het stabiliseren van de onderrug. Wanneer deze spier strak of verkort is, kan dit leiden tot rugklachten. Dit komt omdat de strakke spier aan de wervelkolom trekt, waardoor de onderrug wordt gebogen en de wervels worden samengedrukt. Dit kan leiden tot pijn in de onderrug en het bekken.

Daarnaast kan een strakke iliopsoas-spier ook bijdragen aan bekkenbodemklachten. De spier hecht zich namelijk vast aan het bekken en kan druk uitoefenen op de bekkenbodem. Dit kan leiden tot problemen met de bekkenbodem, zoals incontinentie, pijn bij het vrijen en andere klachten.

Mylogenics methodiek

De Blessure Specialist gebruikt de o.a. Mylogenics methodiek, deze behandelmethode richt zicht op het verhelpen van spierproblemen en het verminderen van pijnklachten. Deze methode kan ook worden ingezet bij rugklachten en bekkenbodemproblemen als gevolg van een strakke iliopsoas-spier.

Mylogenics is een krachtige behandelmethode die gericht is op het vaststellen en behandelen van disfuncties in het lichaam. In tegenstelling tot reguliere behandelmethoden, richt Mylogenics zich op de daadwerkelijke oorzaak van de klachten, waardoor de resultaten van de behandelingen optimaal zijn.

Het voordeel van Mylogenics is dat de behandeling zeer gericht is op de specifieke spieren en problemen van de client. Hierdoor wordt er niet alleen gewerkt aan het verminderen van klachten, maar ook aan het voorkomen van terugkerende problemen in de toekomst.

Conclusie:

De iliopsoas-spier speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van de rug en de heupen en een verhoogde spanning in deze spier kan leiden tot verschillende klachten, waaronder bekkenbodemklachten en rugklachten. Door middel van Mylogenics kunnen deze klachten gericht behandeld worden, waarbij de nadruk ligt op het verminderen van de spanning in de iliopsoas-spier.

Als je last hebt van rugklachten of bekkenbodemproblemen als gevolg van een strakke iliopsoas-spier, dan kan een Mylogenics-behandeling uitkomst bieden.