Skip to main content

Heb je ooit gehoord van het tweede brein? Ja, je hebt het goed gehoord, het tweede brein. Het menselijk lichaam heeft niet alleen één brein, maar ook een tweede brein dat zich in je darmen bevindt. Dit tweede brein staat bekend als het enterische zenuwstelsel (ENS). 

Tweede brein 21 dagen programma

Het is een complex netwerk van meer dan 100 miljoen zenuwcellen dat zich uitstrekt van de slokdarm tot de anus en dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de spijsvertering en het immuunsysteem. In dit artikel zal ik je alles vertellen over het tweede brein en hoe je het kunt gebruiken om je gezondheid te verbeteren.

Inhoudsopgave:

 • Wat is het tweede brein?
 • Het tweede brein werkt via zenuwsignalen die door de darmwand reizen
 • Hoe beïnvloedt het tweede brein onze gezondheid?
 • Hoe kun je het tweede brein gezond houden?
 • Het 21 dagen programma voor een gezond tweede brein.
  • Gezond eten
  • Regelmatige lichaamsbeweging
  • Supplementen
 • Conclusie

Wat is het tweede brein?

Het tweede brein, of het enterische zenuwstelsel (ENS), is een complex netwerk van zenuwcellen dat zich in de darmwand bevindt. Het is ontworpen om de spijsvertering te reguleren en te coördineren, en het speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem. Het tweede brein heeft zijn eigen reflexen en kan autonoom werken zonder tussenkomst van het hoofdbrein.

Het tweede brein werkt via zenuwsignalen die door de darmwand reizen.

Deze signalen coördineren de samentrekkingen van de darmwand en reguleren de stroom van voedsel door het spijsverteringskanaal. Het tweede brein kan ook de afscheiding van spijsverteringssappen regelen en het immuunsysteem helpen bij het bestrijden van infecties.

Hoe beïnvloedt het tweede brein onze gezondheid?

Het tweede brein kan onze gezondheid op verschillende manieren beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat het tweede brein een rol speelt bij het reguleren van de eetlust en het verzadigingsgevoel, wat kan helpen bij het voorkomen van overeten en obesitas. Het tweede brein kan ook de stemming beïnvloeden en een rol spelen bij de ontwikkeling van depressie en angststoornissen.

Hoe kun je het tweede brein gezond houden?

Er zijn verschillende manieren om het tweede brein gezond te houden. Een gezond dieet dat rijk is aan vezels en probiotica kan helpen om een gezonde darmflora te behouden en het tweede brein te ondersteunen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen bij het reguleren van de spijsvertering en het verminderen van stress, wat beide belangrijk zijn voor een gezond tweede brein.

Het 21 dagen programma voor een gezond tweede brein.

Om je te helpen je tweede brein gezond te houden, is een 21 dagen programma ontwikkeld. Dit programma omvat een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en supplementen die allemaal gericht zijn op het ondersteunen van je tweede brein en het verbeteren van je algehele gezondheid. Het programma is ontworpen om eenvoudig te volgen te zijn en kan gemakkelijk worden geïntegreerd in je dagelijkse routine.

Gezond eten

Het programma is gericht op het verbeteren van je eten. Je zult je richten op het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan o.a. vezels. Dit omvat onder andere groenten, vetten, eiwitten en koolhydraten.

Regelmatige lichaamsbeweging

Het programma zul je je concentreren op het regelmatig bewegen van je lichaam. Hiervoor is een trainigsschema samengesteld om te werken aan de insulinegevoeligheid. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de spijsvertering. Probeer dagelijks minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

Supplementen

Naast het volgen van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging, zijn er ook supplementen die kunnen helpen bij het ondersteunen van je tweede brein en het verbeteren van je algehele gezondheid. Hier zijn een paar supplementen tijdens het 21 dagen programma:

 • Omega-3 supplementen: Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die niet door het lichaam worden aangemaakt en moeten worden verkregen via de voeding of supplementen. Omega-3-supplementen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de hersenfunctie en het ondersteunen van de gezondheid van het hart.
 • Matcha thee is een geweldige drankkeuze tijdens het 21 dagen programma vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Het bevat antioxidanten die helpen ontstekingen te verminderen en het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen.
 • Daarnaast bevat matcha thee cafeïne en L-theanine, die kunnen helpen bij het verbeteren van de concentratie, het verminderen van stress en het stimuleren van het metabolisme. Het drinken van matcha thee is ook een uitstekende manier om gehydrateerd te blijven tijdens het programma. 
 • De multivitamine van Fundamentals kan tijdens het 21 dagen programma helpen om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt om je lichaam gezond te houden. 

Andere supplementen voor een gezond tweede brein.

 • Probiotica: Deze supplementen bevatten goede bacteriën die je darmen helpen bij het verteren van voedsel en het in stand houden van een gezonde balans van bacteriën in je spijsverteringsstelsel. Probiotica kunnen ook helpen bij het verbeteren van je immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen.
 • Vezelsupplementen: Als je moeite hebt om voldoende vezels binnen te krijgen via je dieet, kan het nuttig zijn om een vezelsupplement te nemen. Vezelsupplementen kunnen helpen bij het bevorderen van de spijsvertering, het verlagen van het cholesterolgehalte en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
 • Magnesiumsupplementen: Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam. Het kan helpen bij het reguleren van de spier- en zenuwfunctie, het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel en het ondersteunen van een gezonde slaap.

Conclusie

Het tweede brein is een fascinerend en belangrijk onderdeel van ons lichaam dat een grote invloed kan hebben op onze algehele gezondheid. Door het volgen van het 21 dagen programma kun je je tweede brein ondersteunen en je algehele gezondheid verbeteren.

Ik moedig je aan om deel te nemen aan het 21 dagen programma en de voordelen te ervaren van een gezond tweede brein. 

Close Menu

De Blessurespecialist
Werfweg 1 – nr. 22
8243PG, Lelystad – Bedrijventerrein Noordersluis