Neuromusculair trainen (NMT): De effectieve trainingsmethode voor revalidatie na een blessure


In de wereld van fitness en gezondheid zijn er tal van trainingsmethoden die worden gebruikt om de fysieke conditie te verbeteren. Neuromusculair trainen (NMT) is een trainingsmethode die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen. 

Het is een methode die gericht is op het versterken van de verbinding tussen het zenuwstelsel en de spieren om zo een optimale prestatie te bereiken. 

In deze blog zullen we een dieper inzicht geven in NMT, de voordelen ervan, en hoe je deze trainingsmethode kunt opnemen in je fitnessroutine.

Inhoudsopgave:

 1. Introductie
 2. Wat is neuromusculair trainen (NMT)?
 3. De voordelen van NMT
 4. Hoe NMT te doen
 5. Voor wie is NMT geschikt?
 6. Tips voor het opnemen van NMT in je fitnessroutine
 7. Neuromusculair trainen (NMT) effectief voor revalidatie
 8. Conclusie
 1. Wat is neuromusculair trainen (NMT)?

Neuromusculair trainen (NMT) is een trainingsmethode die gericht is op het verbeteren van de coördinatie en communicatie tussen het zenuwstelsel en de spieren. Het is een techniek die vaak wordt gebruikt door atleten en fitnessliefhebbers om hun fysieke prestaties te verbeteren.

NMT richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van de bewegingen die je maakt tijdens het sporten. Door de verbinding tussen het zenuwstelsel en de spieren te verbeteren, kan jouw lichaam efficiënter bewegen en zo de prestaties verbeteren.

 1. De voordelen van NMT

Er zijn tal van voordelen verbonden aan neuromusculair trainen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Verbeterde spierkracht: Door het versterken van de verbinding tussen het zenuwstelsel en de spieren, kun je jouw spierkracht verbeteren. Dit kan resulteren in een verbeterde prestatie bij sporten zoals gewichtheffen, hardlopen, en andere activiteiten die spierkracht vereisen.
 • Verhoogde flexibiliteit: NMT kan ook helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit van jouw spieren. Dit kan resulteren in een verhoogde mobiliteit en minder kans op blessures.
 • Vermindering van het risico op blessures: Door het verbeteren van de coördinatie en communicatie tussen het zenuwstelsel en de spieren, kan NMT helpen bij het verminderen van het risico op blessures tijdens het sporten.
 • Verbeterde algehele fysieke conditie: NMT kan ook bijdragen aan een verbeterde algehele fysieke conditie. Door de verbinding tussen het zenuwstelsel en de spieren te verbeteren, kan uw lichaam efficiënter bewegen, waardoor je meer energie kunt hebben en je beter voelt.
 1. Hoe NMT te doen

Neuromusculair trainen kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van je specifieke doelen en fitnessniveau. Over het algemeen richt NMT zich op het uitvoeren van oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de verbinding tussen het zenuwstelsel en de spieren. 

Hier zijn enkele van de oefeningen die je kunt doen als je NMT wilt proberen:

 • Plyometrische oefeningen: Plyometrische oefeningen zijn oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de explosiviteit en kracht van je spieren. Voorbeelden van plyometrische oefeningen zijn jumping jacks, jump squats, en box jumps.
 • Balanstraining: Balanstraining is een andere manier om NMT te integreren in je fitnessroutine. Door balanstraining te doen, kunt je jouw proprioceptie verbeteren – dat is je vermogen om je lichaam te coördineren en te positioneren in de ruimte.
 • Krachttraining: Krachttraining is een andere belangrijke component van NMT. Door het doen van krachttraining oefeningen, kun je jouw spierkracht verbeteren en je lichaam efficiënter maken bij het uitvoeren van bewegingen.
 1. Voor wie is NMT geschikt?

NMT is geschikt voor mensen van alle fitnessniveaus. Als je bijvoorbeeld net begint met sporten, kun je beginnen met eenvoudige oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de communicatie tussen het zenuwstelsel en de spieren. 

Als je een meer gevorderde sporter bent, kun je geavanceerdere oefeningen doen om je prestaties te verbeteren.

 1. Tips voor het opnemen van NMT in je fitnessroutine

Als je NMT wilt integreren in je fitnessroutine, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen:

 • Start met eenvoudige oefeningen: Als je nieuw bent in NMT, begin dan met eenvoudige oefeningen en bouw langzaam op. Zo voorkomt je blessures en kun je jouw lichaam de tijd geven om te wennen aan de nieuwe trainingsmethode.
 • Focus op de kwaliteit van je bewegingen: Bij NMT gaat het niet alleen om het doen van oefeningen, maar ook om het uitvoeren van de bewegingen op de juiste manier. Zorg ervoor dat je concentreert op de kwaliteit van je bewegingen en niet alleen op het aantal herhalingen dat je doet.
 • Wees consistent: Om de voordelen van NMT te ervaren, moet je consistent trainen. Probeer NMT-oefeningen minstens twee keer per week te doen.
 • Combineer NMT met andere trainingsmethoden: NMT kan een geweldige aanvulling zijn op andere trainingsmethoden, zoals cardio of krachttraining. Door verschillende trainingsmethoden te combineren, kun je je lichaam op verschillende manieren uitdagen en je prestaties verbeteren.

7. Neuromusculair trainen (NMT) effectief voor revaldatie

Het is belangrijk om te vermelden dat Neuromusculair trainen (NMT) ook zeer effectief kan zijn bij revalidatie na een blessure. 

Door het verbeteren van de verbinding tussen het zenuwstelsel en de spieren, kan NMT helpen bij het opbouwen van spierkracht en coördinatie, en het verminderen van het risico op toekomstige blessures.

Het kan een geweldige aanvulling zijn op traditionele revalidatietherapieën en kan mensen helpen sneller en effectiever te herstellen.

8. Conclusie

In deze blog hebben we een dieper inzicht gegeven in neuromusculair trainen (NMT), een trainingsmethode die gericht is op het verbeteren van de verbinding tussen het zenuwstelsel en de spieren.

NMT heeft tal van voordelen, waaronder verbeterde spierkracht, explosiviteit en coördinatie, evenals een vermindering van het risico op blessures.

NMT-oefeningen kunnen worden aangepast aan individuele doelen en fitnessniveaus en zijn geschikt voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. 

Door NMT te integreren in jouw fitnessroutine kun je jouw prestaties verbeteren en je lichaam op nieuwe manieren uitdagen.

Het is belangrijk om te onthouden dat NMT slechts een van de vele trainingsmethoden is die beschikbaar zijn en dat het combineren van verschillende trainingsmethoden de beste resultaten kan opleveren. 

Consistentie en focus op kwaliteit van bewegingen zijn essentieel om de voordelen van NMT te ervaren.

Als je geïnteresseerd bent in NMT, is het raadzaam om een professional te raadplegen om je te helpen bij het ontwikkelen van een trainingsprogramma dat past bij jouw doelen en fitnessniveau. Door de juiste aanpak te volgen, kun je de voordelen van NMT ervaren en je algehele fysieke gezondheid en welzijn verbeteren.

Foto’s gemaakt bij Jouw Gym, training door SCM Rijland Academy, Fitnessapparatuur Reaxing